Luchtweg-darmkanaalkanker

Uit onderzoek blijkt een omgekeerd verband tussen de consumptie van koffie en het risico op kanker in de mond- of keelholte.

  • Een meta-analyse van observationele studies, gepubliceerd tussen 1989 en 2009, meldde een 36% verminderd risico op kanker van de mondholte/keelholte (relatief risico 0,64) tussen de hoogste (3-5 of meer kopjes koffie per dag) versus de laagste (maximaal tot 1 kop per dag) koffiedrinkers, gebaseerd op een totaal van 2.633 gevallen van een cohortstudie en 8 case-control studies. Aan de andere kant was er geen verband te zien tussen de consumptie van koffie en strottenhoofdkanker. De resultaten waren niet significant heterogeen (Turati, 2010).
  • Uit twee meta-analyses blijkt dat de consumptie van koffie omgekeerd werd geassocieerd met buccale- en keelholte kanker (relatief risico 0,49) (Yu, 2011, Zhang, 2015).
  • Daarnaast is er een grote Noorse prospectieve studie van 389.624 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die gevolgd zijn gedurende meer dan 14 jaar. Deze studie vond ook geen verband tussen de hoeveelheid koffie en het risico op kanker van de mond- of keelholte; de auteurs konden echter een zwak omgekeerd verband niet uitsluiten (Tverdal, 2011).
  • Twee meta-analyses uit 2014 die associaties bekeken tussen koffieconsumptie en strottenhoofdkanker geven tegenstrijdige resultaten. Eén suggereert dat koffie en thee niet geassocieerd worden met strottenhoofdkanker (Ouyang, 2014), terwijl de andere aangeeft dat de consumptie van koffie, maar niet van thee, wordt geassocieerd met een verhoogd risico (Chen and Long, 2014).
  • Het rapport van het World Cancer Research Fund uit 2007 noemt koffie onder de categorie 'Beperkt bewijs - geen conclusie voor mond-of keelholte- of strottenhoofdkanker'.

 


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid