De koffieketen

De koffieplant is een gewas dat eigenlijk uit het oerwoud afkomstig is. Deze plant heeft langwerpige ovale bladeren en gedijt alleen maar in streken met een tropisch of subtropisch klimaat. 

Er bestaan wereldwijd meer dan zestig soorten koffie. Voor de koffiecultuur zijn er eigenlijk maar twee echt belangrijk: de Coffea Robusta en de Coffea Arabica. Robusta koffie wordt het meest verbouwd in Afrika en Azië. De Arabica-koffie wordt het meest verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika.

Als de koffiebessen zijn geoogst, kunnen de bonen op verschillende manieren uit de bes worden gehaald. Er is een droge en een natte methode. Ze verschillen vaak al in de manier waarop de bessen worden geplukt.

Geografische ligging van de koffieplantage, het klimaat en de gesteldheid van de bodem kunnen zorgen voor specifieke smaakkenmerken. In totaal wordt de koffieplant in meer dan 70 landen rondom de evenaar verbouwd. Globaal ligt de grens rond de 25ste Noorderbreedtegraad en rond de 30ste Zuiderbreedtegraad. Deze strook wordt ook wel de "koffiegordel" genoemd. Voorbeelden van bekende koffielanden zijn: Brazilië, Colombia, Vietnam, Costa Rica, Oeganda en Ethiopië. De smaak van koffie kan van land tot land verschillen, maar ook binnen bepaalde gebieden kunnen de oogsten (en dus smaken) verschillen.

Voor meer informatie over de koffieketen ga naar de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee.


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid