Vraag & Antwoord: Diabetes

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2?

Diabetes type 1 is een ziekte van de alvleesklier waardoor er weinig tot geen insuline wordt aangemaakt. Deze ziekte is deels erfelijk en ontstaat doorgaans bij kinderen of adolescenten.

Diabetes type 2 ontstaat doorgaans op volwassen leeftijd en wordt hoofdzakelijk beïnvloed door factoren in de levensstijl, zoals het eetpatroon, alcoholconsumptie, roken en lichaamsbeweging. Bij diabetes type 2 raken de weefsels (spieren, lever en vetweefsel) ongevoelig voor of resistent tegen de werking van insuline. Dit betekent dat er voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel meer insuline nodig is.

Is koffie geschikt voor diabetespatiënten?

Ja, koffie is geschikt voor diabetespatiënten. Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft het drinken van gematigde hoeveelheden koffie geen nadelige gevolgen voor mensen met diabetes (Richardson, 2005).

Kan koffie het risico op diabetes verlagen?

Onderzoek uit 2009 wijst op een verband tussen het drinken van gematigde hoeveelheden koffie en een verlaagd risico op  diabetes type 2. Deze daling neemt toe naarmate er meer koffie wordt gedronken, tot zes of acht kopjes per dag (Huxley, 2009).

Heeft koffie ook voordelen voor diabetespatiënten?

Uit onderzoek is gebleken dat een matige hoeveelheid cafeïne, gelijk aan twee of drie kopjes koffie per dag, mensen met diabetes type 1 mogelijk beter waarschuwt dat er een hypoglycemische aanval op komst is (lage bloedsuikerspiegel) (Debrah, 1996). Dankzij dit ‘waarschuwingssignaal’ kunnen ze preventieve maatregelen nemen.

Hoeveel koffie moet ik drinken om de voordelen te ervaren?

Onderzoek heeft een effect aangetoond bij drie tot vier kopjes koffie per dag (Huxley, 2009). Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen ook voor cafeïnevrije koffie kiezen. Het is echter nog te vroeg om concrete consumptieadviezen te geven.

Hoe verlaagt koffie het risico op diabetes type 2?

Dat weten we nog niet. Er doen verschillende hypotheses de ronde en er vindt in diverse onderzoekscentra nader onderzoek plaats naar de mogelijke werkingsmechanismen.

Hebben alle soorten koffie hetzelfde effect?

Zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffie wordt in verband gebracht met een verlaagd risico op diabetes type 2.

Zijn de voordelen van koffie te danken aan cafeïne?

Aangezien het effect van cafeïnevrije en cafeïnehoudende koffie vergelijkbaar is, is het niet waarschijnlijk dat cafeïne hierbij een hoofdrol speelt. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar andere koffiebestanddelen, zoals de van nature voorkomende antioxidanten, om vast te stellen of ze bijdragen aan het verlaagde risico op diabetes type 2.