Koffie en het spijsverteringskanaal

Koffie en de functie van het maag-darmkanaal

Problemen met het maag-darmkanaal kunnen worden veroorzaakt door voedingsmiddelen en dranken. Uit onderzoek is niet gebleken dat er een direct verband is tussen koffiedrinken en een verhoogd risico op maag-darmklachten.

  • Uit onderzoek is geen verband gebleken tussen koffieconsumptie en dyspepsie (maagklachten) (Haug, 1995, Moyayyedi, 2000, Nandurkar, 1998).
  • Ander onderzoek geeft aan dat er geen verband is tussen koffieconsumptie en de vier belangrijkste zuurgerelateerde aandoeningen aan de bovenste delen van het maag-darmkanaal: maagzweren, zweren in de twaalfvingerige darm, reflux en niet-erosieve refluxziekte (Shimamoto, 2013).
  • Uit een meta-analyse is geen bewijs naar voren gekomen dat koffie invloed heeft op reflux vanuit de maag en slokdarm of de symptomen zou verergeren (Kim, 2013).

Klik hier voor meer informatie over koffie en het spijsverteringskanaal.

Galstenen

Er is een aantal grote studies gepubliceerd waarin verondersteld wordt dat koffie mogelijk kan samenhangen met een verlaagd risico op galblaasaandoeningen. Er is echter weinig recent onderzoek beschikbaar. Drie omvangrijke onderzoeken laten zien dat koffiedrinkers minder risico lopen op symptomatische galstenen vergeleken met niet-koffiedrinkers en dat dit risico afneemt naarmate de koffieconsumptie stijgt (Misciagna, 1996, Leitzmann, 1999, Ruhl, 2000).

  • De cafeïne in koffie kan aanzetten tot het samentrekken van de galblaas, waardoor in de eerste fases van de aandoening mogelijk wordt voorkomen dat kleine kristallen uitgroeien tot grote galstenen. Wanneer er al grotere galstenen aanwezig zijn, kan het samentrekken van de galblaas de pijn echter verergeren (Ruhl, 2000).
  • Bij andere onderzoeken is geen verband aangetroffen tussen koffieconsumptie en galstenen (La Vecchia, 1991). Nader onderzoek is vereist om de exacte aard van het verband tussen koffie en galstenen te verklaren.

Klik hier voor meer informatie over koffie en galstenen.

Koffie en de lever

Epidemiologische studies latne zien dat matige koffieconsumptie (3 tot 5 kopjes per dag) kan leiden tot een verminderd risico op uiteenlopende leveraandoeningen, zoals leverfibrose, levercirrose, leververvetting en hepatitis C.

  • Twee onderzoeken duiden erop dat koffiedrinken mogelijk leidt tot een verminderd risico op leverkanker en dat dit risico afneemt naarmate de koffieconsumptie stijgt (Nilsson, 2010, Galeone, 2010).
  • Er is mogelijk ook een verband tussen matige koffieconsumptie en een vertraagd ziekteverloop bij leveraandoeningen. Bij patiënten die meer koffie consumeerden, werd een milder verloop van fibrose waargenomen, met name bij alcoholische leverziekte (Gressner, 2009).
  • Het verband tussen matige koffieconsumptie en een vertraagd verloop van fibrose is ook waargenomen bij patiënten met leverfibrose (Modi, 2010), levercirrose (Stroffolini, 2010), niet-alcoholische leverziekte (Catalano, 2010, Birerdinc, 2012, Molloy, 2012, Gutierrez-Grobe, 2012) en hepatitis C (Freedman, 2009, Costentin, 2011).
  • De onderliggende mechanismen zijn onderwerp van studie, mogelijk speelt cafeïne een rol.

Klik hier voor meer informatie over koffie en de lever.


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid