Koffie en zwangerschap

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd hun dagelijkse cafeïneconsumptie te beperken tot 200 mg vanuit alle bronnen. EFSA heeft geconcludeerd dat dagelijkse consumptie van cafeïne tot 200 mg per dag door zwangere vrouwen geen aanleiding geeft tot bezorgdheid over de veiligheid voor de foetus. Een gemiddelde kop cafeïnehoudende koffie bevat circa 85 mg cafeïne.

Uit onderzoek is geen overtuigend bewijs gebleken voor een verhoogde kans op zwangerschaps- of perinatale complicaties bij lage tot matige cafeïneconsumptie.

  • Bij studies naar het effect van cafeïne op de vruchtbaarheid zijn verschillende factoren onderzocht, zoals de tijd tot aan de zwangerschap, onvruchtbaarheid en de kwaliteit van het zaad. De resultaten zijn echter onduidelijk en onvoldoende om richtlijnen vast te stellen voor adviezen voorafgaand aan de zwangerschap (Jensen, 2010, Lawson, 2004).
  • Gedurende de eerste weken van de zwangerschap neemt de cafeïneconsumptie vaak af door symptomen als misselijkheid, overgeven en een afkeer van geuren en smaken (Hatch, 2012). Deze afname is waarschijnlijk eerder het gevolg van de zwangerschapshormonen dan dat vrouwen cafeïne in verband brengen met zwangerschapscomplicaties.
  • Twee uitgebreide studies (Brent, 2011, Peck, 2010) hebben gekeken naar het verband tussen cafeïneconsumptie, groeibeperking van de foetus in de baarmoeder en een lager geboortegewicht. De resultaten waren inconsistent en tonen niet overtuigend aan dat matige cafeïneconsumptie het risico op zwangerschapscomplicaties verhoogt.
  • Het huidige bewijs voor een mogelijk effect van cafeïne op een miskraam is lastig te beoordelen gezien het gebrek aan deugdelijk onderzoek waarin rekening is gehouden met alle verstorende variabelen. Het bewijs geeft onvoldoende basis om conclusies op te baseren.

Klik hier voor meer informatie over koffie en zwangerschap.


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid