Leukemie

Er is een beperkt aantal studies op het gebied van koffiedrinken tijdens de zwangerschap in relatie tot kinderleukemie. Terwijl sommige onderzoeken een verband suggereren tussen koffiedrinken tijdens de zwangerschap en de daarop volgende verhoogde kans op leukemie bij kinderen, is meer onderzoek nodig om dit beter te begrijpen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven worden geadviseerd niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te drinken uit alle bronnen (2-3 kopjes koffie) (EFSA 2015, Scientific Opinion on the safety of caffeine).

  • Een meta-analyse uit 2015 met in totaal 3.649 patiënten en 5.705 controlepersonen concludeert dat "het negatieve verband tussen koffiedrinken tijdens de zwangerschap en het risico op kinderleukemie bevestigd wordt, en geven aanwijzigingen voor een vergelijkbare rol bij de consumptie van cola" (Thomopoulos, 2015).
  • Een andere studie uit 2015, die het verband onderzocht tussen het rookgedrag van de ouders, het alcoholgebruik - en koffie- of theeconsumptie tijdens de zwangerschap en kinderen met acute leukemie, kwam tot de conclusie dat het risico op acute leukemie bij kinderen niet werd geassocieerd met de consumptie van koffie tijdens de zwangerschap. Wel werd een verband gevonden tussen koffie en acute lymfatische leukemie (Orsi, 2015) .

 


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid