Meer over koffie

In een notendop

Koffie ligt net als thee diep verankerd in de Nederlandse cultuur en historie. Al eeuwen geleden brachten Nederlandse handelslieden koffie (en thee) mee uit exotische oorden. Door de jaren heen is koffie samen met water de meest geconsumeerde en de meest geliefde drank ter wereld geworden. Dagelijks worden wereldwijd miljarden liters koffie gedronken.

Ook in Nederland heeft koffie een vaste en belangrijke plaats in ons dagelijks leven. Per dag wordt er in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie geconsumeerd. Op jaarbasis is dat circa 150 liter koffie per persoon. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat er maar weinig mensen zijn die geen koffie of thee drinken. Dit blijkt uit wel uit het feit dat Nederlanders tot de meest 'enthousiaste koffiedrinkers' ter wereld behoren. Alleen de Finnen, Noren, Zweden, Denen, Oostenrijkers en Zwitsers blijven ons nog voor.

Koffie past uitstekend in een gezond en verantwoord voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld voor de dagelijkse bijdrage aan de vochtinname is ook koffie een prima keuze. Koffie bevat cafeïne. Cafeïne is verkwikkend en heeft een stimulerende werking. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat cafeïne de concentratie verhoogt. Een kopje koffie (125 ml) bevat gemiddeld 85 mg cafeïne.

Ook in de wereldwijde economie heeft koffie een belangrijke plaats ingenomen. Koffie levert niet alleen een heerlijke en verkwikkende drank op, maar is ook van grote economische waarde. Voor de landen waar deze producten verbouwd worden is het product en de export hiervan daarom erg belangrijk. Na ruwe olie wordt koffie bijvoorbeeld aangemerkt als het meest waardevolle exportproduct voor ontwikkelingslanden.

Niet voor niets dus dat er veel over koffie valt te vertellen, zoals de geschiedenis van deze producten en de weg die de koffiebonen afleggen voordat ze als heerlijke koffie in je koffiekopje belanden.

Voor meer informatie over de koffiemarkt ga naar de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee.

Samenstelling en voedingswaarde

Koffie wordt wereldwijd door miljoenen mensen gedronken en er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de vele bestanddelen. In zijn algemeenheid blijkt uit de onderzoeken dat een gematigde koffieconsumptie kan bijdragen aan een gezonde en evenwichtige voeding.

Op deze website is informatie te vinden over de samenstelling en voedingswaarde van een kop zwarte koffie, die per product kunnen verschillen omdat de koffieboon uit natuurlijke bestanddelen bestaat, en het ook afhangt van de manier van branden en en bereiden van de koffie.

Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid