Nieuws

Acrylamide en recente Europese Wetgeving

11 april 2018 - Acrylamide wordt gevormd tijdens verhitting (frituren, roosteren, bakken, grillen, barbecueën) van voedingsmiddelen boven de 120°C. Het ontstaat door een reactie van het aminozuur asparagine met suikers. Deze reactie staat bekend als de Maillard-reactie en zorgt onder andere voor bruinkleuring en smaak.

Waarschuwing op koffie in Californië?

3 april 2018 - Een rechter in Los Angeles heeft op 29 maart 2018 bepaald dat alle koffie in Californië moet worden voorzien van een waarschuwing tegen kanker vanwege de aanwezigheid van Acrylamide. Deze zaak is in 2010 aangespannen door de Council for Education and Research on Toxics (CERT), een non-profitorganisatie. De uitspraak van de rechter is uitgebreid in het nieuws geweest, ook in Nederland.

Drie koppen koffie per dag vergroot de kans op een langer leven

11 juli 2017 - De International Agency for Research on Cancer (IARC) en Imperial College London hebben een significante relatie gevonden tussen de levensduur en koffieconsumptie. Of je nu een kop Hollandse filterkoffie of een Italiaanse espresso drinkt blijkt in deze niet uit te maken: de effecten waren in alle 10 landen vergelijkbaar.

3-4 kopjes koffie per dag kunnen het risico op type 2 diabetes met 25% verlagen

14 november 2016 - In Europa hebben ca. 60 miljoen mensen diabetes type 1 of 2, zo’n 10.3% van de mannen en 9,6% van de vrouwen van 25 jaar en ouder (IDF Diabetes Atlas, 2015).

Koffie kan mogelijk een beschermende werking hebben op de cognitieve achteruitgang

28 november 2016 - De groep mensen in Europa die ouder is dan 60 jaar, zal naar 2030 toe verder stijgen tot naar verwachting ca. 217.2 miljoen mensen. Vanwege deze verdere groei is het belangrijk om een beter inzicht te krijgen in voedings- en leefstijl factoren die de cognitieve leeftijdsgerelateerde achteruitgang kunnen beperken en kunnen bijdragen tot een verbetering van de kwaliteit van leven van deze groeiende groep mensen.