Nieuws

MOGELIJK TOCH GEEN WAARSCHUWING OP KOFFIE IN CALIFORNIË!

18 juni 2018 – De gezondheidsautoriteiten in Californië staan op het punt een opmerkelijk besluit te nemen. Ze willen het vonnis afwijzen waarin wordt bepaald dat er geen koffie meer mag worden verkocht zonder kankerwaarschuwing.

Koffie en kankerpreventie

4 juni 2018 - Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij het ontstaan of tegengaan van het krijgen van kanker. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is sterker dan ooit. Dit blijkt uit het rapport “Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective” van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat op 24 mei is gepresenteerd. Het rapport bevat nieuwe aanbevelingen en richtlijnen voor gezonde voeding en leefstijl. In het rapport wordt beschreven dat er sterk bewijs is dat het drinken van koffie helpt tegen sommige vormen van kanker. Meer onderzoek is nodig naar het onderliggende mechanisme en het gebruik van koffie. Zie voor meer informatie https://www.wcrf.org/dietandcancer.

Acrylamide en recente Europese Wetgeving

11 april 2018 - Acrylamide wordt gevormd tijdens verhitting (frituren, roosteren, bakken, grillen, barbecueën) van voedingsmiddelen boven de 120°C. Het ontstaat door een reactie van het aminozuur asparagine met suikers. Deze reactie staat bekend als de Maillard-reactie en zorgt onder andere voor bruinkleuring en smaak.

Waarschuwing op koffie in Californië?

3 april 2018 - Een rechter in Los Angeles heeft op 29 maart 2018 bepaald dat alle koffie in Californië moet worden voorzien van een waarschuwing tegen kanker vanwege de aanwezigheid van Acrylamide. Deze zaak is in 2010 aangespannen door de Council for Education and Research on Toxics (CERT), een non-profitorganisatie. De uitspraak van de rechter is uitgebreid in het nieuws geweest, ook in Nederland.

Drie koppen koffie per dag vergroot de kans op een langer leven

11 juli 2017 - De International Agency for Research on Cancer (IARC) en Imperial College London hebben een significante relatie gevonden tussen de levensduur en koffieconsumptie. Of je nu een kop Hollandse filterkoffie of een Italiaanse espresso drinkt blijkt in deze niet uit te maken: de effecten waren in alle 10 landen vergelijkbaar.