Cafeïne

In een notendop

Gematigde cafeïneconsumptie, zo'n 400 mg cafeïne ofwel circa 5 kopjes koffie per dag, passen in een gezond, gevarieerd voedingspatroon en een actieve levensstijl.

Fysiologie

Absorptie en metabolisme van cafeïne Na consumptie wordt cafeïne snel en efficient geabsorbeerd en in het lichaam verspreid. Maximale piekplasmaconcentraties worden bereikt na 15 tot 120 minuten.

Waar zit cafeïne in?

Cafeïne is een alkaloïde die van nature voorkomt in zo'n zestig plantensoorten, waarvan cacaobonen, kolanoten, theebladeren en koffiebonen de bekendste zijn. Andere natuurlijke bronnen van cafeïne zijn yerba maté en guaranabessen.

Consumptierichtlijnen

In 2015 heeft de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) een wetenschappelijk rapport gepubliceerd over de veiligheid van cafeïne.

Mentale en fysieke prestaties

Er is veel literatuur over het vermogen van cafeïne om de alertheid en langdurige aandacht te verhogen.

Hart & Vaten

Cafeïne en risicofactoren voor hart- en vaatziekten Bij de meeste prospectieve cohortonderzoeken naar koffie-/cafeïneconsumptie is geen nadelig effect aangetroffen van koffie-/cafeïneconsumptie op de werking van hart en bloedvaten.

Botgezondheid

Osteoporose wordt gekenmerkt door een natuurlijk proces van demineralisatie en het geleidelijk aan brozer worden van het botweefsel, leidend tot verhoogde botzwakte en een verhoogd risico op fracturen.

Maagdarmstelsel

Dyspepsie Dyspepsie laat zich omschrijven als een pijnlijke, slechte of verstoorde spijsvertering die mogelijk gepaard gaat met misselijkheid en braken, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en een zwaar gevoel op de maag.

Vochtbalans

Veel mensen denken dat het drinken van cafeïnehoudende koffie tot uitdroging kan leiden. Hoewel cafeïne een licht, kortdurend diuretisch effect kan hebben, wat zich uit in een snellere maar niet in een grotere vochtafscheiding, doet dit zich vooral voor bij niet-reguliere cafeïneconsumenten. Het valt sowieso in het niet bij de bijdrage van koffie aan de vochtbalans.

Kinderen en cafeïne

Cafeïne is een natuurlijke component in koffie, thee en cacao en wordt toegevoegd aan verschillende populaire producten, zoals cola en energiedrankjes.