Kinderen en cafeïne

Cafeïne-inname en kinderen

Cafeïne is een natuurlijke component in koffie, thee en cacao en wordt toegevoegd aan verschillende populaire producten, zoals cola en energiedrankjes. Hoewel koffie een belangrijke bron van cafeïne is in het voedingspatroon van volwassenen geldt dit niet voor kinderen of adolescenten, die koffie vaak pas gaan waarderen als ze ouder zijn.

Jaren van wetenschappelijk onderzoek hebben aangetoond dat consumptie van producten welke van nature cafeïne bevatten geen aanleiding tot zorg vormen voor de volwassen bevolking. Er bestaat echter wel bezorgdheid over de hoge inname onder jonge kinderen en adolescenten (Fredholm, 1999).

Innameniveau van cafeïne onder kinderen

De Comprehensive European Food Consumption Database van de EFSA laat zien dat de koffieconsumptie onder kinderen nihil is en de consumptie onder adolescenten zeer laag (Illy, 1995). Dit houdt in dat de cafeïne-inname vanuit koffie onder deze leeftijdsgroepen verwaarloosbaar is. Er bleken echter wel andere bronnen van cafeïne in het voedingspatroon aanwezig, waaronder cacaohoudende producten en andere dranken, zoals frisdrank.

Onderzoek in de VS wijst uit dat de meeste cafeïne die door kinderen en adolescenten wordt geconsumeerd afkomstig is uit andere cafeïnehoudende dranken, zoals energiedranken (Harland, 2000, Heckman, 2010). In 2008 is een grootschalige, uitvoerige risicobeoordeling gepubliceerd van de cafeïne-inname onder kinderen en adolescenten in Scandinavische landen, waarin de auteurs aangaven dat zeer weinig kinderen vóór hun dertiende jaar koffie dronken (Cornelis, 2007a). In een recent onderzoek onder de Oostenrijkse bevolking ontbraken gegevens over de inname onder kinderen/adolescenten jonger dan 14 (Sachse, 1999).

EFSA geeft in haar wetenschappelijke advies aan (EFSA, 2015) dat een cafeine-inname van 3 mg/kg lichaamsgewicht per dag geen negatieve gevolgen heeft voor kinderen en adolescenten. EFSA geeft ook aan dat bij sommige kinderen en adolescenten, net als bij sommige volwassenen, een cafeine-inname van 1,5 mg/kg lichaamsgewicht kan leiden tot het moeilijker in slaap komen en een kortere slaaptijd, vooral wanneer cafeïne wordt geconsumeerd vlak voor het slapengaan.

Cafeïne en de gezondheid van kinderen

De hoeveelheid onderzoek naar dit onderwerp is beperkt. De conclusie van een onlangs gepubliceerde wetenschappelijke review van cafeïne in het voedingspatroon van kinderen en adolescenten luidde echter dat een hoge cafeïne-inname (> 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag) in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op nervositeit en ontwenningsverschijnselen. Een gematigde inname (2,5 mg/kg lichaamsgewicht per dag) wordt niet met dergelijke effecten in verband gebracht en kan volgens onderzoek onder volwassenen een gunstige uitwerking hebben op de cognitieve functie en de sportprestaties. De auteur heeft benadrukt dat nader onderzoek is vereist om de mogelijke gevolgen van cafeïne-inname voor de gezondheid van kinderen vast te stellen, met name de mogelijke langetermijneffecten van regelmatige cafeïne-inname op een lichaam en geest in de groei en de mogelijke voordelen van gematigde cafeïne-inname op de alertheid en sportprestaties (SCF, 1983).


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid