Rol cafeïne en andere bestanddelen

De interactie tussen koffiebestanddelen en de gezondheid van botten is onduidelijk. Er is echter wel sprake van een verband tussen cafeïne-inname en botmineraaldichtheid.

Bij diermodellen kan cafeïne leiden tot een negatieve calciumbalans door verhoogde calciumexcretie. In de botten vindt homeostase plaats door een evenwicht tussen botopbouw en botresorptie. In de pathogenese van osteoporose en andere botziekten is sprake van versnelde botresorptie. Uit onderzoek is gebleken dat het effect van cafeïne op de botmineraaldichtheid mogelijk het gevolg is van blokkering van de adenosinereceptoren. Bij knock-out muizen zonder adenosine A2A en A2B is sprake van verminderde botdichtheid (Kara, 2010).

Onderzoek bij mensen doet vermoeden dat cafeïne mogelijk invloed heeft op de calciumabsorptie, met verhoogde calciumexcretie in de urine, verminderde expressie van de vitamine D-receptor en verminderde activiteit van osteoblasten. Samen kunnen deze effecten de botmineraaldichtheid verlagen, wat vervolgens de kans op botbreuken en osteoporose verhoogt.


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid