Meer informatie

Bij diabetes type 2 (niet-insulineafhankelijke diabetes, NIADM, of ouderdomssuiker) raken weefsels zoals spieren, lever en vetweefsel, ongevoelig of resistent voor de werking van insuline. Hierdoor is er meer insuline nodig om dezelfde reactie te verkrijgen.

Diabetes type 2 kenmerkt zich door een hoog bloedsuikergehalte gecombineerd met insulineresistentie en een relatief tekort aan insuline. Diabetes type 2 wordt hoofdzakelijk beïnvloed door factoren in de levensstijl, zoals het eetpatroon, lichaamsbeweging, alcoholconsumptie en roken.

Wereldwijd hebben ruim 370 miljoen mensen diabetes (IDF, 2012). De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat tussen 2008 en 2030 (World Health Organization, 2012) het aantal sterfgevallen door diabetes naar schatting wereldwijd zal zijn gestegen met 65%. In 2012 stierven 4,8 miljoen mensen aan diabetes.

Europa kent een van de hoogste prevalenties van diabetes: 55 miljoen Europeanen lijden aan de ziekte, ofwel bijna 7% van de Europese bevolking. Hiervan is circa 38,6% van de gevallen niet gediagnosticeerd; dat zijn 21,2 miljoen Europeanen die niet weten dat zij diabetes hebben. Naar verwachting is rond 2030 het aantal diabetespatiënten gestegen tot 64 miljoen (IDF, 2012) .

Werd het voorheen nog gezien als ouderdomsziekte, nu treft diabetes ook adolescenten en kinderen. De grootste stijging vindt plaats binnen de leeftijdsgroep 30-40 jaar (IMAGE, 2010).

De dubbele epidemie van obesitas en diabetes is nu al de grootste uitdaging voor de volksgezondheid in de 21e eeuw. Het aantal gevallen van diabetes kan naar schatting voor de helft worden teruggedrongen indien gewichtstoename onder volwassenen zou kunnen worden voorkomen (van Dam, 2002).


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid