Homocysteïne

Homocysteïne is een aminozuur dat van nature voorkomt in bloed en weefsels. Het behoort echter niet tot de twintig aminozuren die de bouwstenen zijn van proteïnen en komt daarom niet voor in voedingseiwit. Het homocysteïnegehalte in het plasma wordt door verschillende factoren beïnvloed, zoals de inname van foliumzuur en vitamine B12, leeftijd, geslacht, erfelijkheid, roken, hypertensie en lichamelijke inspanning (Refsum, 2006).

In 1999 werd voor het eerst geopperd dat een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed samenhing met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (Henkey & Eikelboom, 1999). Dit verband is echter niet in alle onderzoeken aangetoond (Folsom, 1998, Fallon, 2001). Het is nog altijd onduidelijk of verlaging van een hoog homocysteïnegehalte leidt tot een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Bovendien is er geen causaal verband vastgesteld tussen hoge totale plasma-homocysteïnewaarden (tHCY) en hart- en vaatziekten (Higdon en Frei, 2006).

Koffie, cafeïne en homocysteïne

Uit interventieonderzoeken is gebleken dat bij een hoge mate van koffieconsumptie (zes tot tien kopjes per dag) de tHCY’s stijgen (Grubben, 2000, (Urgert, 2000) en dat deze dalen zodra regelmatige koffiegebruikers stoppen met koffiedrinken (Christensen, 2001). Bij een onderzoek op basis van vijf kopjes espresso per dag is echter geen significant effect op de tHCY’s gebleken (Esposito, 2003), mogelijk vanwege het lagere geconsumeerde volume.
Hoewel is geopperd dat cafeïne mogelijk deels verantwoordelijk is voor het effect van koffie op de tHCY’s (Verhoef, 2002) kan ook de aanwezigheid van chlorogeenzuur in koffie bijdragen aan het effect op homocysteïne (Olthof, 2001).


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid