Potentiële mechanismen

In het verleden werd gedacht dat alle effecten van koffie op het cardiovasculair systeem waarschijnlijk het gevolg waren van cafeïne. Veel onderzoeken keken dan ook uitsluitend naar het effect van cafeïne. Dit beeld is sinds een aantal jaren veranderd.

Het effect van ongefilterde koffie, zoals bijvoorbeeld Scandinavische kookkoffie, op de stijging van het totale cholesterolgehalte en LDL-cholesterolgehalte in het serum wordt in brede kring toegeschreven aan twee bestanddelen in koffieolie: cafestol en kahweol.

Bij onderzoeken met hoge doses cafeïne blijkt het effect van gematigde koffieconsumptie op de bloeddruk kleiner dan verwacht. Eén onderzoek (Farag, 2010) bestudeerde het effect van cafeïnecapsules versus placebo’s op de bloeddruk. Er bestaat uitvoerig wetenschappelijk bewijs dat vrijwilligers die geen koffie drinken of gewend zijn aan een lage dosis cafeïne op korte termijn een stijging in de bloeddruk ervaren bij de inname van een hoge dosis cafeïne. Het effect op de bloeddruk van deze doses cafeïne is duidelijk groter, bijv. 4 mm systolisch bij dit onderzoek, dan het effect van koffie met vergelijkbare hoeveelheden cafeïne, bijv. 1-2 mm systolisch (zie boven). Dit wijst er op dat bij gemiddelde koffieconsumptie meer factoren een rol spelen dan alleen cafeïne, en dat sommige daarvan een tegenovergestelde werking hebben. Veel andere bestanddelen van koffie, zoals polyfenolen, oplosbare vezel en kalium, zouden een gunstig effect op de bloeddruk kunnen uitoefenen.

Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid