Huidkanker

Er is geen bewijs voor een verband tussen koffieconsumptie en huidkanker. Cafeïne beschermt mogelijk de huidcellen tegen de schadelijke effecten van UVB-straling.

  • In 2008 werd na onderzoek bij muizen gemeld dat cafeïne, die werd toegevoegd aan drinkwater of direct op de huid werd geplaatst, cellen doodde die beschadigd waren door UVB-straling. In 2009 liet ditzelfde onderzoek op menselijke huidcelstructuren zien dat cafeïne leidde tot een verdubbelde mortaliteit van cellen die beschadigd waren door UVB en daarmee het risico op kanker verminderde (Lu, 2008).
  • Het onderliggende moleculaire mechanisme is voor beide soorten vergelijkbaar. Dit leidde onder de auteurs tot de hypothese dat cafeïne, of een stof met eenzelfde werking, wanneer plaatselijk toegepast, de menselijke huid kan beschermen tegen de schadelijke invloed van UVB-straling (Heffernan, 2009).
  • Het rapport van het World Cancer Research Fund uit 2007 vermeldt koffie onder de categorie 'Beperkt bewijs - geen conclusies voor huidkanker'. Een systematische review en een meta-analyse uit 2015 concludeerden dat er enig bewijs is voor een verband tussen regelmatige koffieconsumptie en een verlaagd risico op een melanoom maar de auteurs geven ook aan dat verder onderzoek nodig is om deze resultaten te bevestigen (Weng Yew, 2015).
  • Twee andere studies hebben het dosis-respons effect onderzocht. Een publicatie uit 2015 suggereerde dat het risico op een melanoom met 3% verlaagde voor alle koffie en met 4% voor koffie met cafeïne (Wang, 2015). Een artikel uit 2016 nam een lineair dosis-respons effect waar tussen een verlaagd risico op melanoomkanker en consumptie van cafeïnehoudende koffie, maar niet voor koffie zonder cafeïne (Liu, 2016).

Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid