Longkanker

Een hoge koffieconsumptie (meer dan 5 kopjes per dag) kan het risico op longkanker verhogen, hoewel de resultaten over de verschillen tussen mannen en vrouwen en de afkomst uiteenlopen. Omdat er mogelijk sprake is van verstorende variabelen zoals roken of van andere factoren, dienen deze resultaten echter met zorg te worden geïnterpreteerd.

  • Een meta-analyse van 5 prospectieve en 8 case-control onderzoeken onder 5.347 longkankerpatiënten en 104.911 gezonde personen meldde een positief verband tussen de hoogste koffie-inname (minimaal 5-7 kopjes per dag) en longkanker. Dit houdt in dat personen met die het meeste koffie dronken 27% meer kans hadden op het krijgen van longkanker (relatief risico 1,27). Een toename in de koffieconsumptie van 2 kopjes per dag verhoogde de kans op longkanker met 14% (relatief risico 1,14) (Tang, 2010).

  • Dit aan koffie gerelateerde hogere risico werd significant geassocieerd met een hoge koffieconsumptie (meer dan 5-7 kopjes per dag) in prospectieve studies in Amerika en Japan. Bij niet-rokers bleek echter een licht verband te bestaan tussen koffieconsumptie en een lager risico op longkanker. Het drinken van cafeïnevrije koffie werd in verband gebracht met een verlaagd risico op longkanker (Tang, 2010).

  • Een meta-analyse uit 2015 onder 12.276 longkankerpatiënten en 102.516 controlepersonen suggereerde een significant verband tussen het drinken van 3 of meer kopjes koffie per dag en een verhoogd risico op longkanker. De resultaten werden gevonden bij mannen maar niet bij vrouwen. Ook ging het om mensen in Amerika en Azië en niet in Europese populaties, en vooral bij rokers en niet bij niet-rokers (Xie, 2015).
  • Het rapport van het World Cancer Research Fund uit 2007 vermeldt koffie onder de categorie 'Beperkt bewijs - geen conclusies voor longkanker'.


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid