Prostaatkanker

Uit onderzoek blijkt geen verband tussen koffieconsumptie en een verhoogd risico op prostaatkanker. Er zijn aanwijzingen die een omgekeerd verband suggereren.

  • Een meta-analyse van 6 cohortonderzoeken en 5 case-control onderzoeken vond geen aanwijzingen voor een relatie tussen koffie en het risico op prostaatkanker (Park, 2010). Levenslange koffieconsumptie, of de leeftijd waarop begonnen is met koffiedrinken, noch de lengte van de periode waarin koffie werd gedronken, hadden effect op de incidentie van prostaatkanker.

  • Een meta-analyse uit 2011 concludeerde dat koffiedrinkers 21% minder risico hadden op prostaatkanker dan niet-koffiedrinkers (relatief risico 0,79) (Yu, 2011).

  • Bij een prospectieve analyse van 47.911 mannen in de Health Professionals Follow-up Study, waaronder 5.035 gevallen van prostaatkanker, werd een sterk omgekeerd verband waargenomen tussen koffieconsumptie en het risico op gevorderde prostaatkanker. Mannen die 6 of meer kopjes koffie per dag dronken, liepen 60% minder kans op dodelijke of gevorderde prostaatkanker dan niet-koffiedrinkers. Dit verband leek te zijn gekoppeld aan de niet-cafeïnehoudende bestanddelen van koffie, aangezien er geen verschil was tussen koffie met cafeïne en koffie zonder cafeïne (Wilson, 2011).

  • Een meta-analyse uit 2014 meldde dat koffie een beschermend effect heeft op prostaatkanker. Als gevolg daarvan is het denkbaar dat koffie een omgekeerd verband heeft met het risico op ongeneeslijke prostaatkanker. Er was echter geen overtuigend bewijs om het verband te kunnen verklaren (Discacciati, 2014).
  • Drie andere meta-analyses uit 2014 steunden de hypothese dat koffie het risico op prostaatkanker verlaagt (Zhong, 2014, Cao, 2014, Lu, 2014). Eén suggereerde een significant omgekeerd verband voor ongeneeslijke prostaatkanker en prostaatkanker in een vergevorderd stadium (Zhong, 2014), terwijl een andere stelde dat het drinken van 4 tot 5 kopjes koffie per dag mogelijk verband houdt met een lager risico op alle vormen van prostaatkanker (Cao, 2014).
  • Een meta-analyse uit 2015 concludeerde dat koffie mogelijk geassocieerd wordt met een verlaagd risico op prostaatkanker, met name onder Europeanen. Ook werd een omgekeerd verband waargenomen met prostaatkanker in een beginstadium (Liu, 2015).
  • Het rapport over prostaatkanker van het World Cancer Research Fund uit 2015 vermeldt koffie onder de categorie 'Beperkt bewijs - geen conclusies'.


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid