Dunne darm

Zweren in de twaalfvingerige darm

De twaalfvingerige darm is het eerste gedeelte van de dunne darm na de maag en staat regelmatig bloot aan maagzuur wanneer de maaginhoud overgaat naar de twaalfvingerige darm voor verdere vertering. De wand van de twaalfvingerige darm wordt tegen het maagzuur beschermd door een slijmlaag. De aanmaak van het slijm kan echter worden verstoord door infecties of het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals pijnstillers en ontstekingsremmende middelen.

Uit het beschikbare onderzoek is geen verband gebleken tussen koffieconsumptie en het ontstaan van zweren in de twaalfvingerige darm.

  • Bij een grootschalig prospectief cohortonderzoek onder 47.806 Amerikaanse mannen is gekeken naar het verband tussen cafeïne, alcohol en roken en het risico opzweren in de twaalfvingerige darm (Elta, 1990). Geen van deze factoren werd in verband gebracht met een substantiële toename van het risico. Ook een cross-sectioneel onderzoek uit 2012 onder 8.013 gezonde proefpersonen in Japan wees niet op een verband tussen koffieconsumptie en zweren in de twaalfvingerige darm (Kim, 2013).
  • Uit een aanvullend onderzoek is geen verschil gebleken in het dagelijkse patroon van koffie-inname of het klachtenpatroon na het drinken van koffie tussen mensen met zweren in de twaalfvingerige darm en gezonde proefpersonen (Rao, 1998).

Vochtafscheiding in de darmen

Vocht is belangrijk voor de spijsvertering en zorgt ervoor dat voedingsstoffen in een oplossing kunnen worden afgebroken voordat ze worden opgenomen. Dagelijks wordt zo'n 9 liter spijsverteringssap aangemaakt, waarvan het merendeel tijdens het spijsverteringsproces opnieuw wordt opgenomen.

Het is onwaarschijnlijk dat de inname van specifieke voedingsmiddelen of dranken een significant effect heeft op de totale hoeveelheid vocht die in de darmen wordt uitgescheiden, en niets wijst erop dat het drinken van koffie de vochtuitscheiding beïnvloedt.


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid