Galblaas

In de galblaas wordt gal opgeslagen, een vloeistof die aan de dunne darm wordt afgegeven om vetten te emulgeren en te helpen bij de vertering ervan. Galstenen zijn afzettingen die in de galblaas worden gevormd en in een klein aantal gevallen ernstige buikpijn veroorzaken (symptomatische galstenen). Hierdoor kan de galblaas ontstoken raken wat leidt tot galblaasziekte.

  • Twee omvangrijke prospectieve cohortonderzoeken (Leitzmann, 1999a, Leitzmann, 2002b) maken consistent melding van een omgekeerd verband tussen koffieconsumptie en het risico op symptomatische galstenen. Andere onderzoeken wijzen erop dat het effect van koffie afhankelijk is van de mate waarin de galblaasziekte is gevorderd.

Koffie en cafeïne lijken aan te zetten tot samentrekking van de galblaas en kunnen mogelijk op deze wijze in een vroeg stadium voorkomen dat kleine kristallen uitgroeien tot grote galstenen. Zijn er echter al grotere galstenen aanwezig, dan kan de samentrekking van de galblaas juist pijn veroorzaken en zal daarom worden vermeden.

Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid