In een notendop

  • Uit onderzoek tot op heden blijkt geen verband tussen koffieconsumptie en de kans op dyspepsie (maagklachten), gastro-oesofageale refluxziekte (het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm), maagzweren, gastritis (maagslijmvliesontsteking) of maagkanker. De symptomen bij mensen die hier last van hebben nemen niet toe door koffie.
  • Onderzoek toont aan dat koffieconsumptie de kans op zweren in de twaalfvingerige darm (duodenum, het begin van de dunne darm) niet verhoogt en geen effect heeft op de vochtbalans in de dunne darm.
  • Onderzoek duidt niet op een verband tussen koffieconsumptie en aandoeningen van de dikke darm, zoals diarree en dikke darmkanker. Evenmin is uit onderzoek een verband gebleken tussen koffieconsumptie en darmaandoeningen als diverticulitis (uitstulpingen in de dikke darm), ulceratieve colitis (ontstekingsziekte van de dikke darm) of de ziekte van Crohn.
  • Uit onderzoek blijkt dat koffieconsumptie in verband wordt gebracht met een verlaagde kans op galblaasziekte en leverkanker en de progressie van leverziekte kan helpen beperken.
  • Het beschikbare onderzoek wijst uit dat er geen verband is tussen koffieconsumptie en een verhoogde kans op alvleesklierkanker en dat koffieconsumptie mogelijk een bescheiden gunstig effect heeft op dikkedarmkanker.

 


Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid