Meer informatie

De effecten van koffieconsumptie op de sportprestaties worden vooral in verband gebracht met de cafeïne in koffie en niet met koffie op zich. De meeste gepubliceerde artikelen hebben betrekking op de effecten van cafeïne tijdens de sportinspanning en niet zo zeer op die van koffie.

Cafeïne wordt beschouwd als ergogeen middel, d.w.z. een stof die het vermogen om te werken of sporten verbetert. Costill en collega’s toonden als eersten aan dat bij toediening van 330 mg cafeïne één uur voorafgaand aan beweging op een fiets-ergometer de tijd toenam voordat men uitgeput raakte (bij 80% van het maximale zuurstofverbruik) (Goldstein, 2010b).

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft koffie in januari 2004 van de lijst met verboden middelen gehaald. Eerdere suggesties dat het licht diuretische effect van cafeïne op de korte termijn de lichamelijke prestaties zou belemmeren, zijn ongegrond gebleken.

Sport en cafeïnesupplementen

De International Society of Sports Nutrition (ISSN) vat de bevindingen over cafeïnesupplementen (in tablet-, capsule of poedervorm) en sportprestaties tot op heden samen in de volgende 7 punten:

  • Cafeïne kan de sportprestaties bij getrainde sporters verhogen indien in lage tot matige doses geconsumeerd (~3-6 mg/kg), en leidt bij consumptie van hogere doses ( ≥ 9 mg/kg) niet tot een nog betere prestaties.
  • Cafeïne heeft, indien in watervrije vorm - als supplement- geconsumeerd, een groter ergogeen (prestatiebevorderend) effect dan koffie.
  • Gebleken is dat cafeïne de alertheid kan verhogen tijdens langdurige uitputtende beweging en langdurig slaapgebrek.
  • Cafeïne heeft een ergogeen (prestatiebevorderend) effect bij langdurige uithoudingssporten en is gebleken zeer effectief te zijn bij tijdproefprestaties.
  • Cafeïnesuppletie heeft voordelen voor intensieve beweging, waaronder teamsporten als voetbal en rugby, die beide worden gekenmerkt door intermitterende activiteit gedurende langere periodes.
  • De literatuur is tweeslachtig ten aanzien van de effecten van cafeïnesuppletie bij krachtprestaties en dit terrein vereist dan ook nader onderzoek.
  • Wetenschappelijke literatuur bevat geen bewijs voor cafeïnegeïnduceerde diurese tijdens beweging of veranderingen in de vochtbalans die de prestaties nadelig zouden beïnvloeden.

Deze informatie is bedoeld voor gezondheidsprofessionals. © 2015, Kenniscentrum Koffie en Gezondheid