Vochtbalans

In een notendop

Het onderzoek naar het effect van koffie, en met name cafeïne, op de vochtbalans richt zich op twee afzonderlijke terreinen: cafeïneconsumptie tijdens inspanning onder sporters en cafeïneconsumptie onder de algemene bevolking.

Algemene bevolking

Een onderzoek (Neuhauser-Berhold, 1997), waarin het effect van koffieconsumptie op de urine-uitscheiding werd onderzocht, was het totale urinevolume significant hoger bij de proefpersonen die koffie dronken, in vergelijking met degenen die dezelfde hoeveelheid water dronken.

Sporters

Een rapport van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) vermeldt dat "een inname van 3 mg/kg lichaamsgewicht cafeïne (dat komt neer op 10 mg voor een volwassene van 70 kilogram), een uur voorafgaand aan een fysieke training, leidt tot een kleine stijging in de lichaamstemperatuur in vergelijking met een placebo".

Meer informatie

Vochtinname is onmisbaar voor een goede gezondheid. Hoewel er uitgebreid onderzoek is gedaan naar het verband tussen vochtinname en lichamelijke activiteit, wordt ook het belang van vochtinname voor het behoud van een goede gezondheid en cognitieve prestaties steeds vaker onderkend (Kolasa, 2009).